streda 15. decembra 2010

Samsung Galaxy S

38573 RECENZIA: Samsung Galaxy S – prichádza kráľ


 
Bookmark and Share
Samsungu sa v poslednej dobe naozaj darí, na trh uviedol viacero kvalitných prístrojov a v západnej Európe sa v počte predaných telefónov začína nebezpečne doťahovať na dlhoročného lídra, fínsku Nokiu. Určite k tomu prispel aj jeden z jeho posledných modelov - S8500 Wave, ktorý bol prijatý s naozaj kladnými reakciami. V dnešnej recenzii si predstavíme ďalšiu novinku od tohto juhokórejského výrobcu, Samsung GT-i9000 Galaxy S, ktorá má všetky predpoklady byť ešte úspešnejšia.

...striekaný hliník by sme na ňom hľadali márne,
 konštrukcia je však napriek tomu pevná...

Konštrukčné spracovanie, technické parametre a výdrž batérieUž pri prvom pohľade na tento telefón je jasné, že čo sa týka dizajnu, jeho tvorcovia sa nechali silne inšpirovať iPhonom. Tento fakt je u užívateľov prijímaný s rôznymi reakciami – niektorým sa páči a vyzdvihujú jeho imidžový vzhľad, iní ho hanlivo označujú ako nedotiahnutú kópiu podľa nich najštýlovejšieho telefónu všetkých čias. Názor si musí urobiť každý sám, bez obáv však môžem povedať, že Galaxy S sa v oblasti dizajnu snaží pôsobiť konzervatívnym dojmom a ide osvedčenou cestou bez náznaku nejakých konštrukčných „výstrelkov“.

Podobnosť s iPhonom je zrejmá hlavne pri pohľade na prednú stranu, ktorej dominuje obrí, 4 palcový displej. Pod ním sa nachádza jedno hardvérové tlačidlo a dva dotykové senzory. Miesto sa našlo aj na prednú kamerku na videohovory, ktorá je umiestnená vpravo nad displejom. Na vrchnej hrane sa nachádza 3,5 mm jack konektor na pripojenie slúchadiel a nie celkom prakticky umiestnený microUSB konektor, chránený posuvnou krytkou. Ostané hrany telefónu sú skosené smerom dozadu, pričom na  pravej sa nachádza tlačidlo zapínania a na ľavej trochu ťažšie nahmatateľné dvojtlačidlo ovládania hlasitosti a otvor na pútko. Na spodnej nájdeme už len obligátnu dierku mikrofónu.
 Zadná strana telefónu je pomerne strohá, nachádzajú sa tu len otvory hlasitého reproduktora a nezapustené sklíčko fotoaparátu bez prisvetľovacej diódy. V dolnej časti zadného krytu sa nachádza akýsi výstupok, vďaka ktorému telefón neleží na podložke plnou plochou. Kryt sa odníma celkom ľahko, drží ho len séria malých plastových nožičiek, ktoré z hľadiska dlhodobého používania nevzbudzujú prílišnú dôveru. Pod krytom sa nachádza slot na microSD kartu, ktorá sa dá vymeniť aj bez vyňatia batérie a samozrejme, nevyhnutný slot na SIM kartu.

O batérii s kapacitou 1500 mAh platí to, čo je v dnešnej dobe pravidlom pri drvivej väčšine smartfónov s dotykovými displejmi – pri intenzívnejšom používaní treba rátať s každodenným nabíjaním a ani pri úspornejšom používaní (denne niekoľko hovorov a správ, polhodina hudby a niekoľko pripojení na internet)  sa mi nepodarilo prekročiť dva dni. Výkonný mobil s obrovským displejom si proste žiada svoje.

Telefón celkovo síce pôsobí trochu „plastovým“ dojmom a striekaný hliník by sme na ňom hľadali márne, konštrukcia je však napriek tomu pevná a pri silnom stlačení počuť iba občasné jemné puknutie. Použitie plastov sa pozitívne odrazilo na nižšej váhe telefónu a ak som po chvíli používania Galaxy S zobral do ruky napríklad HTC Desire, subjektívne mi pripadalo dosť ťažké.

...neuveriteľne živé a sýte farby sú niečo,
 čo nedokáže sprostredkovať žiadne video...

Operačný systém, displej a ovládanie
Svoju aktuálnu vlajkovú loď Samsung vyzbrojil operačným systémom Android vo verzii 2.1, ktorý doplnil užívateľským rozhraním TouchWiz 3.0. Prostredie nápadne pripomína to, s ktorým sme sa už stretli v Samsungu Wave, je to zrejmé hneď pri odomykaní obrazovky, ktoré sa realizuje ťahom prsta po displeji v ľubovoľnom smere, čo je veľmi praktické. Základom samotného prostredia je domovská obrazovka so siedmimi kartami, na ktoré sa dajú umiestňovať widgety, skratky k programom, alebo aj priečinky. V dolnej časti obrazovky sa nachádzajú štyri ikony, slúžiace na rýchly prístup k telefonovaniu, kontaktom a  správam. Posledná ikonka slúži na vstup do menu a návrat na domovskú obrazovku. Vo vrchnej časti obrazovky je stavový riadok, informujúci o sile signálu, wi-fi a bluetooth pripojení, či stave batérie a jeho potiahnutím smerom nadol sa otvorí známa androiďácka roleta s notifikáciami. Oproti „čistému“ Androidu je však mierne upravená a podobne ako pri Samsungu Wave tu nájdeme ikony na rýchle spustenie wi-fi, bluetooth a vypnutie/zapnutie hlasitosti a vibrácie.

V hlavnom menu sú jednotlivé položky štandardne zoradené podľa abecedy, ale na rozdiel od iných mobilov s Androidom toto menu netvorí jednu celistvú obrazovku, ktorá sa dá rolovať, ale je rozčlenené na jednotlivé karty, medzi ktorými sa dá listovať rovnako, ako na iPhone. Na každej karte je možné meniť poradie jednotlivých ikon, za čo výrobcu chválim, pretože takáto možnosť mi na ostatných telefónoch s Androidom dosť chýba.

Vďaka silnému hardvéru je operačný systém v Galaxy S veľmi svižný a jeho reakcie bleskové. Aplikácie sa spúšťajú okamžite a telefón si hravo poradí aj s graficky náročnými hrami, ako Asphalt 5. Samsung Galaxy S je právom označovaný ako najvýkonnejší mobil s Androidom súčasnosti.

Displej je skutočnou pýchou Galaxy. Je vyrobený technológiou Super Amoled s uhlopriečkou úctyhodných štyroch palcov a zobrazí 16 miliónov farieb. Jeho neuveriteľne živé a sýte farby sú niečo, čo nedokáže sprostredkovať žiadne video a takýto displej jednoducho treba vidieť na vlastné oči. Keď k tomu navyše pridáme skvelý kontrast, vysoký jas a bleskurýchlu odozvu, získame jeden z najlepších displejov súčasnosti, ktorému je konkurenciou len jeho menší brat Wave (a možno ešte aj iPhone 4, na jeho testovanie si však zatiaľ musíme počkať). Na priamom slnečnom svetle je displej tiež celkom dobre čitateľný a aj v tomto ohľade je ďaleko lepší než Amoled displeje, hoci od ideálneho stavu je to ešte ďaleko.

Ovládanie Galaxy je vďaka citlivej dotykovej vrstve veľmi pohodlné a subjektívne sa jedná o najlepšie ovládateľný mobil s Androidom, aký som testoval. Dotykové ovládanie je skutočne dotiahnuté do dokonalosti, je ideálne citlivé a hlavne návykové, mimoriadne rýchlo som si naň zvykol. Významnou súčasťou ovládania je multitouch, ktorý je mimoriadne presný a jeho citlivosť je nastavená tiež na ideálnu hodnotu. V oblasti ovládania Galaxy S skrátka boduje naplno.

Galaxy S je naozaj skvelým príručným
zariadením na prehliadanie internetových stránok...
 
Multimédiá
Výborné multidotykové ovládanie má priamy súvis s prvou multimediálnou oblasťou, s prehliadaním internetu. Vďaka tomuto skvelému ovládaniu, citlivej dotykovej vrstve a obrovskému displeju je surfovanie po internete skutočným pôžitkom a v tejto oblasti sa mu ťažko hľadá konkurent. Stránky sa načítavajú rýchlo a zobrazujú korektne, multitouch je plynulý a jeho citlivosť nastavená akurátne. Galaxy S je naozaj skvelým príručným zariadením na prehliadanie internetových stránok a malo by plne vyhovovať užívateľom, ktorí sa často potrebujú pripájať na internet z mobilu.

Na základe predchádzajúcich riadkov určite nebude prekvapením, že Galaxy výborne poslúži aj ako vreckový prehrávač videí a filmov. Opäť raz boduje skvelý Super Amoled displej s rýchlou odozvou a verným zobrazením farieb a výhodou je aj podpora kodekov DivX a XviD, vďaka ktorej odpadá nutnosť otravnej a zdĺhavej konverzie filmov.

Po hudobnej stránke je Galaxy S tiež nadpriemerný, ale tu sa už nedá povedať, že by bol bezkonkurenčný, ako v prípade displeja. Hlasitému reproduktoru chýbajú hlavne výraznejšie basy a trochu vernejšie zvukové podanie, napriek tomu v porovnaní napríklad s poslednými modelmi od HTC je jeho počúvanie priamo „rajská hudba“. Slúchadlá sa pýšia podporou 5.1 kanálového zvuku, reálne však pri jeho zapnutí výrazný rozdiel necítiť.

Celkovo môžem zhodnotiť, že Galaxy je najlepším multimediálnym telefónom s Androidom, aký som testoval a pokiaľ je táto oblasť pre vás prioritou, je to jasná voľba.

Samotný GPS čip v Galaxy S je o niečo
menej presný, než je tomu u konkurencie...

Fotoaparát, natáčanie videa a GPSGalaxy S má integrovaný 5 MPix fotoaparát s autofocusom, ktorý dokáže vyhotoviť fotografie v širokouhlom formáte pri maximálnom rozlíšení 2560 x 1920 bodov. Výsledné fotografie sa radia k lepšiemu priemeru, pričom platí, že za ideálnych svetelných podmienok sú celkom dobré a ostré, ale s ubúdajúcim svetlom pribúda šum a ostrosť sa výrazne znižuje. Je to o to horšie, že Galaxy S nemá prisvetľovaciu diódu, čo je pri telefóne takejto triedy absolútne nepochopiteľné. Keď si odmyslíme tento nedostatok, tak fotoaparát je úplne vyhovujúci, poskytuje množstvo nastavení vrátane digitálnej stabilizácie a kvalitou snímok vyčnieva nad konkurenciou (napríklad nad HTC Desire). Ukážkové fotografie v pôvodnom rozlíšení nájdete na konci článku.

Mimoriadne príjemným prekvapením je kvalita natáčaného videa. To je možné zachytiť v maximálnom rozlíšení 1280 x 720 bodov vo formáte 3GP a výsledná kvalita je vynikajúca. Vďaka vysokému rozlíšeniu je na ňom množstvo detailov, neobjavujú sa nijaké artefakty a plynulosť je vďaka 30 fps tiež dobrá. Už Samsung Wave pri natáčaní videa prekvapil a Galaxy je v tomto smere ešte ďalej.





GPS čip ma svojou citlivosťou najskôr sklamal. Doba, potrebná na zafixovanie signálu z družíc bola vždy dlhšia, než napríklad u Desire, alebo Wave a pri testovaní v Google Maps aktuálna pozícia dosť výrazne „skákala“, akoby mal telefón problém s jednoznačným určením polohy. Avšak v spolupráci s klasickou cestnou navigáciou Galaxy S pracuje spoľahlivo, o čom som sa presvedčil počas 400 kilometrovej cesty v neznámom prostredí, počas ktorej ma spoľahlivo navigoval a nevyskytol sa ani jediný problém s nepresnosťou, či výpadkom signálu. Samotný GPS čip v Galaxy S je o niečo menej presný, než je tomu u konkurencie, napriek tomu na cestnú navigáciu úplne postačuje, problém by sa mohol vyskytnúť len v aplikáciách, vyžadujúcich maximálnu presnosť, napr. pri geocachingu.

...na veľkom displeji sa pohodlne píšu
 sms správy aj kratšie maily...

Telefonovanie a správy
Aj v takomto funkciami nabitom telefóne je základnou prioritou kvalita hovoru. S ňou som nemal počas telefonovania žiadne problémy, zreteľne a bez skreslenia som počul hlas v slúchadle a druhá strana tiež nezaregistrovala nijaké problémy.

V kontaktoch je možné vyhľadávať buď klasickým kinetickým rolovaním, alebo stačí začať písať meno, prípadne číslo a telefón vám automaticky ponúkne vyhovujúce položky. K jednotlivým kontaktom je možné priradiť viacero čísel, mailov a iných údajov, rovnako ako pri ostatných telefónoch s Androidom.

Správy sa, ako je tomu dnes zvykom, radia do konverzácií, pričom prepnutie na klasické zobrazenie nie je možné a aj ostatné možnosti personalizácie sú obmedzené. Našťastie, komu by vstavaný klient nevyhovoval, môže ho nahradiť alternatívou z Android Marketu. Celkovo sa na veľkom displeji pohodlne píšu sms správy aj kratšie maily a to rovnako na klávesnici v móde portrétu, či naležato.

Záver
V úvode článku som spomínal správy o možnej strate prvenstva Nokie v počte predaných telefónov v prospech Samsungu. Po otestovaní dvoch posledných noviniek od tohto kórejského výrobcu (Wave a Galaxy S) ma to vôbec neprekvapuje. Samsung neustále posúva latku kvality v oblasti hardvéru aj softvéru čoraz vyššie a Galaxy S je len potvrdením tohto trendu. Pri prijateľnej konštrukcii ponúka bezkonkurenčný displej, bohatú hardvérovú výbavu a plnohodnotné multimediálne funkcie, dobrý fotoaparát a výborné video v HD kvalite, to všetko za cenu, ktorá v e-shopoch začína približne na 450 eurách. Samsung Galaxy S je mimoriadne vydarený telefón, ktorý má len pár drobných chýb a mal by uspokojiť aj najnáročnejších užívateľov.
Klady:
  • vynikajúci displej
  • celková rýchlosť systému
  • výborné multimediálne funkcie
  • vysoká kvalita natáčaného HD videa

Zápory:
  • nechránené sklíčko fotoaparátu bez prisvetľovacej diódy
  • plastové kryty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára